ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων στην Γορτυνία





Με την πραγματοποίηση εκατοντάδων ιατρικών ραντεβού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων από το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), το οποίο βρέθηκε και φέτος, από την Πέμπτη 3 έως την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στα Τρόπαια Γορτυνίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Σχεδόν 350 πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τους γιατρούς των κινητών μονάδων, καταδεικνύοντας έτσι τις ανάγκες που υπάρχουν για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ειδικά στα πλέον ορεινά και απομακρυσμένα σημεία του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των μονάδων στη Γορτυνία προσήλθαν 318 εξεταζόμενοι, πραγματοποιήθηκαν 888 ολοκληρωμένα ραντεβού, εκτελέστηκαν 736 παρακλινικές εξετάσεις και δόθηκαν 24 πιστοποιήσεις εκμάθησης πρώτων βοηθειών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη συμμετοχή και την αξία του προγράμματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την «Αναγέννηση και Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2014 με συνέπεια και εμπιστοσύνη για την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών. Η παρουσία τους στα Τρόπαια ήταν η 179η αποστολή τους. 

Οι ιατρικές ειδικότητες που πλαισίωσαν την ομάδα των ΚΙΜ στα Τρόπαια ήταν: καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, γυναικολόγος, ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, γενικός χειρουργός, οδοντίατρος, ΩΡΛ, νευρολόγος, διαιτολόγος και ψυχολόγος και τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων.

Οι υπηρεσίες και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν: ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία, ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ηλεκτροκαρδιογράφημα – triplex καρδιάς – holter ρυθμού, χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών, αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων, έλεγχος και υπέρηχος προστάτη, υπέρηχος μαστών, υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας, υπέρηχος θυρεοειδούς, τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας), πνευμονολογική εξέταση- σπυρομέτρηση, τεστ Παπανικολάου (test Pap) – κολπικός υπέρηχος, έλεγχος οπτικής οξύτητας – μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης βυθοσκόπηση, ακοόγραμμα – τυμπανόγραμμα – ενδοσκόπηση, έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπεδική εξέταση, διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, ν.Parkinson), ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών, διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση και εξετάσεις αίματος.

Σε συνεργασία με το Sports Excellence (SE) | Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ “ATTIKON” υλοποιήθηκε πρόγραμμα Πρόληψης και Ανίχνευσης Κινδύνου Πτώσεων με δωρεάν αξιολόγηση για άτομα 65 ετών και άνω που είτε αισθάνονται αδυναμία ή/και αστάθεια όταν σηκώνονται ή όταν περπατούν, είτε έχουν πέσει πρόσφατα ή φοβούνται ότι θα πέσουν, είτε χρειάζονται βοήθεια για να περπατήσουν.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΟΕ ΚΑΡΠΑ/Εντατικής Θεραπείας και ΟΕ Νοσηλευτικής στην Καρδιολογία) διοργανώθηκε Σεμινάριο Βασικής ΚαρδιοΠνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτής (BLS/ AED seminar), πιστοποιημένο από την ΕΚΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC – European Resuscitation Council).

«Ο Δήμος Γορτυνίας ευχαριστεί θερμά το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’ και την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» που επέλεξαν και φέτος τον τόπο μας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διοικητικό Διευθυντή των ΚΙΜ Σταματιάδη Αναστάσιο, στους γιατρούς και το προσωπικό των Κινητών Μονάδων Υγείας, Θεάκου Ρεγγίνα, Παναρίτη Βασίλειο, Σούκου Ελευθερία, Βασιλείου Θεανώ, Κωνσταντώνη Δημήτριο, Κοροπούλη Ελευθερία, Γαβρά Γεώργιο, Χριστουλάκη Χριστόδουλο, Κύρου Πασχάλη, Κουκουβά Στυλιανή, Δρέλλα Παγώνα, Κυρίτση Ελισάβετ, Σουλάι Αουρόρα, Τσοπανάκη Χρήστο, Κλείτσα Βασιλική, Αρβανίτη Ιωάννη, Σταματοπούλου Ευαγγελία, Λυμπερόπουλο Ιωάννη, Χατζηδάκη Νικόλαο, όπως και στο Κ.Υ. Τροπαίων για την φιλοξενία και την υποστήριξη της δράσης. 

Οι πολλές ειδικότητες των ΚΙΜ ενίσχυσαν την ποιότητα των υπηρεσιών που πρόσφεραν και έδωσαν την ευκαιρία στους εξεταζόμενους να καλύψουν μεγάλο εύρος ιατρικών αναγκών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα και πάλι κοντά μας τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες.», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης.


Εκ του Δήμου Γορτυνίας

















Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS