ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Τέλος οι επιδοτήσεις για λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου


Τέλος οι επιδοτήσεις για λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης ή διευκολύνσεων για την αγορά λεβήτων θέρμανσης που τροφοδούνται από τα τρία αυτά καύσιμα.

Τίτλους τέλους βάζει η Κομισιόν στους λέβητες φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης ή διευκολύνσεων για την αγορά λεβήτων θέρμανσης που τροφοδούνται από τα τρία αυτά καύσιμα. Αυτό προβλέπεται σε έγγραφο της Κομισιόν που κοινοποιήθηκε σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εν όψει της έναρξης εφαρμογής της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Η απαγόρευση αγορά παροχές όπως επιχορηγήσεις, προνομιακά δάνεια ή φορολογικά κίνητρα ανεξάρτητα από το εάν η εγκατάσταση είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου ανακαίνισης.


Σύμφωνα με το iEnergia, η Οδηγία που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα επιτύχει το μηδενισμό των εκπομπών CO2 του κτιριακού αποθέματος της, τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2024 με προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο την 29η Μαΐου 2026. Ωστόσο, το άρθρο 17 παράγραφος 15 που αφορά τους λέβητες θέρμανσης ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες μέλη από τις αρχές Ιανουαρίου του 2025.


Ωστόσο για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπεται επαναξιολόγηση της ημερομηνίας εφαρμογής του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εισηγηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα την έκδοση της απόφασης απαγόρευσης (παρ. 6 του άρθρου 33). Σε περίπτωση έκδοσης της απόφασης αυτής, η απαγόρευση εφαρμόζεται τρία τουλάχιστον έτη μετά τη δημοσίευσή της δηλαδή το 2028.


Αναλυτικά με το χθεσινό έγγραφο της Κομισιόν το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2025, καταργείται κάθε οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση νέων αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.


Dnews

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS