Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου κατέθεσα ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση - στερέωση του συνόλου των τειχών του Κάστρου της Καρύταινας Αρκαδίας.
Ειδικότερα ανέφερα ότι:
Οι εργασίες αναστήλωσης - αποκατάστασης της Πύλης και στερέωσης του Νότιου τείχους του Κάστρου της Καρύταινας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και επιβλέπονται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Το 2020 η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, μέρος μόνο των εκπονημένων μελετών και συγκεκριμένα μόνο την Πύλη και το Νότιο τείχος. Έμειναν εκτός προγράμματος αναστήλωσης το Βόρειο και το Δυτικό τείχος, καθώς επίσης η οικία του Φεουδάρχη.
Στον σχετικό διαγωνισμό το έργο που είχε κοστολογηθεί στα 900.000 ευρώ κατακυρώθηκε στον μειοδότη που προσέφερε έκπτωση 35% έναντι ποσού 585.000 ευρώ και με προσφερθείσα έκπτωση αξίας 315.000 ευρώ.
Η κατάσταση τόσο του Βόρειου όσο και του Δυτικού τείχους του Κάστρου, τα οποία βρίσκονται εκτός της παρούσας εργολαβίας, είναι δυστυχώς πάρα πολύ άσχημη, με αρκετές περιοχές τους να είναι έτοιμες για πλήρη κατάρρευση.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα υπάρχει εγκατεστημένος εργολάβος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές ανεβάσματος των υλικών, πριν την αποσυναρμολόγησή τους με την ολοκλήρωση του έργου καθώς και ότι το κόστος πλήρους στερέωσης - αναστήλωσης των δύο τειχών (Βόρειο και Δυτικό) εκτιμάται σε λιγότερο από 300.000 ευρώ, δηλαδή ίσο με την προσφερθείσα από τον εργολάβο έκπτωση, ΠΡΟΤΕΙΝΑ-ΖΗΤΗΣΑ από την περιφερειακή αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί στην επέκταση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της ίδιας σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προτεινόμενες νέες εργασίες στον ίδιο χρόνο με το εκτελούμενο έργο ώστε να μην παραμείνει κλειστό το κάστρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κλείνοντας, να αναφέρω ότι σε πρόσφατη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα αυτό, η δικαιούχος του έργου, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, απαντώντας με σχετικό έγγραφο το οποίο κατέθεσα στη Γραμματεία για τα πρακτικά, αναφέρει ότι η επέκταση της συμβάσης δύναται να πραγματοποιηθεί και εναπόκειται στην προέγκριση και χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οπού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μπορεί να φτάσει έως το 50% της αρχικής σύμβασης.
Τουτέστιν, εναπόκειται στην πολιτική βούληση της περιφερειακής αρχής, να μείνουμε στην ιστορία ως το Περιφερειακό Συμβούλιο που έσωσε το Κάστρο της Καρύταινας και όχι ως αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου τα τείχη κατέρρευσαν.
Δυστυχώς, η αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχης κυρία Κόρκα δεν απάντησε εάν προτίθενται να προβούν στην επέκταση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της ίδιας σύμβασης, που εάν το έπρατταν, οι προτεινόμενες εργασίες θα στοίχιζαν πολύ λιγότερο σε σχέση με το κόστος που θα προκύψει από μια νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού, που όπως ανέφερε προτίθενται να συνάψουν!
Ο κύριος Περιφερειάρχης δε, ανέφερε ότι έχει εξαντληθεί από το ΕΣΠΑ ακόμα και η υπερδέσμευση ποσών για έργα πολιτισμού και πως πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις ακόμα και μέσω του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Το συμπέρασμα που εξάχθηκε με την κατάθεση της ερώτησης μου, αλλά και με την τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Καρυτινών κυρίου Γεωργίου Αδαμόπουλου που έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση προς επίρρωση των λεγόμενων μου, είναι ότι, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι πρέπει να βρεθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να σωθεί το ιστορικό Κάστρο της Καρύταινας!
Δέσμευση μου είναι ότι θα παρακολουθώ το θέμα συστηματικά!
Γιάννης Νικολάου
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με την παράταξη Πελοπόννησος-Αφετηρία Ζωής με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη
Δημοσίευση σχολίου