Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα που ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Θερμό καλοκαίρι, άνυδρο φθινόπωρο
Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο δεύτερος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.
Παράλληλα, το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο ήταν ιδιαίτερα άνυδρα, καθώς ένας ισχυρός αντικυκλώνας επηρεάζει τη χώρα από τα μέσα Οκτωβρίου και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανομβρία για αυτό το διάστημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει να βρέξει εδώ και περίπου έναν μήνα.
Αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας είναι οι λίμνες να ξηραίνονται και τα ποτάμια να στερεύουν.
Στερεύει η λίμνη Λάδωνα
Τρανό παράδειγμα και «θύμα» της παρατεταμένης ανομβρίας είναι η τεχνητή λίμνη Λάδωνα, στην Αρκαδία.
Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από τεχνητό φράγμα του ποταμού Λάδωνα το 1954 -στο πλαίσιο ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων- μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου, ενώ υδροδοτεί και αρκετά χωριά της περιοχής.
Η επιφάνεια της λίμνης, σε σχήμα φρυδιού, εκτείνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων, κάνοντας αλλεπάλληλα ζιγκ-ζιγκ, ανάμεσα στις βουνοπλαγιές, και αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Αλφειού, παραπόταμος του οποίου είναι ο Λάδωνας.
Την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα στεφανώνουν τα εξής γορτυνιακά χωριά στα διοικητικά τους όρια: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.
Τι λέει κάτοικος της περιοχής για την τεχνητή λίμνη Λάδωνα
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του iefimerida.gr, η τεχνητή λίμνη Λάδωνα έχει συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν θεμέλια και κτίσματα τα οποία βρίσκονταν κάτω από το νερό. Επίσης μεγάλες εκτάσεις που εκτεινόταν η λίμνη έχουν ξεραθεί τελείως, θυμίζοντας έρημο τοπίο. Η στάθμη έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες
.
Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο iefimerida.gr, τόνισε ότι έχει να βρέξει εβδομάδες στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία έχουν συρρικνώσει τη λίμνη σε πρωτοφανή επίπεδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι ναι μεν αυτήν την εποχή τα επίπεδα της λίμνης είναι συνήθως χαμηλά, αλλά τέτοια επίπεδα έχει να δει πολλά χρόνια. Πάντως ο κάτοικος της περιοχής κατέληξε πως «αν και τον φετινό χειμώνα δεν πέσουν χιόνια και βροχές στην περιοχή, θα έχουμε προβλήματα υδροδότησης, καθώς αρκετά χωριά παίρνουν νερό και από την τεχνητή λίμνη».
Δημοσίευση σχολίου