ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS

Κτηματολόγιο: Τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν δήλωση ακινήτου



Κτηματολόγιο: Τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν δήλωση ακινήτου© Κτηματολόγιο © Eurokinissi

Ως τελική καταληκτική ημερομηνία για δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έχει οριστεί η 30ή Νοεμβρίου 2024 και όσοι δεν ανταποκριθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη χρονιά και θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ. ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αξία του.







Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες, η υποβολή των εγγράφων γίνεται μόνο ψηφιακά σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας, μέσω του ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr.

Στις συγκεκριμένες πλατφόρμες μπορούν να υποβάλλονται:
Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.
Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους και αφορούν σε α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.
Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν.2664/1998, που υποβάλλονται από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ, επιτάχυνση της κτηματογράφησης, απλούστευση των διαδικασιών και αξιοποίηση της τεχνολογίας, με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.






Το νομοσχέδιο απαντά σε κομβικά ζητούμενα όπως η επιτάχυνση και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης των χωρικών μεταβολών. Πρακτικά, καθιερώνεται ένα απλοποιημένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι μηχανικοί θα έχουν αυξημένο ρόλο, μετά από πιστοποίηση.

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS