Εξετάζεται η αύξηση των λαϊκών αγορών όπου οι καταναλωτές θα πηγαίνουν απευθείας σε παραγωγούς.
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο διάλογος για δημιουργία νέων λαϊκών αγορών που θα λειτουργούν κυρίως με παραγωγούς, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί, καθώς το πρωί έχουν τις αγροτικές εργασίες τους.
«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την πρόσβαση των πολιτών απευθείας στους παραγωγούς», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση των σημείων των παραγωγών και η ευχερέστερη πρόσβαση των καταναλωτών σε αγορές απευθείας από τους παραγωγούς ακόμα και σε νέα σημεία, όπου θα δημιουργηθούν λαϊκές αποκλειστικά παραγωγών. Ειδικότερα οι λαϊκές των παραγωγών αναμένεται να λειτουργούν στα αστικά κέντρα των Περιφερειών και κάθε παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, εντός των ορίων του νομού του, να διατηρεί τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του.
Οι επιφυλάξεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», στον διάλογο που έχει ξεκινήσει οι άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς όπως λένε υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα πρέπει να δει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το κόστος παραγωγής που είναι αυξημένο, πριν προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων λαϊκών αγορών και πως η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών δεν είναι το φάρμακο για χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς αναφορικά με τα κόστη, π.χ. ενεργειακό, αγροεφοδίων κ.λπ., που είναι μεγάλα αλλά και να λειτουργούν ταχύτερα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που το τελευταίο διάστημα είναι αρκετές και πλήττουν την αγροτική παραγωγή, μειώνοντας τα προς διάθεση προϊόντα στην αγορά. Σύμφωνα με τους ίδιους σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 1.000 λαϊκές αγορές, εκ των οποίων πάνω από 300 στην Αττική. Ωστόσο δεν δείχνουν να είναι αρνητικοί.
Οι δήμοι θα ανάψουν το «πράσινο φως»
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας πρόσφατα με δημοσιογράφους, είχε επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή στις λαϊκές αγορές υπάρχει μείγμα παραγωγών και εμπόρων. «Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται να δημιουργηθούν και νέες λαϊκές αγορές».
Όπως υπογράμμισε όμως, αυτό θα γίνεται με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δηλαδή, ο αρμόδιος φορέας της ΤΑ για τις λαϊκές αγορές της περιοχής, θα παίρνει την απόφαση για το πού και το πότε θα λειτουργούν οι λαϊκές για τους παραγωγούς αλλά και για το εάν θα υπάρξουν και απογευματινές λαϊκές αγορές για την διευκόλυνση των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών καθώς, πέρα από το οικονομικό σκέλος για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, υπάρχει και το σκέλος της όχλησης.
#ΛΑΙΚΗ_ΑΓΟΡΑ #ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ #ΑΠΟΓΕΥΜΑ
msn
Δημοσίευση σχολίου