Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα νοσοκομεία - Πότε θα χτυπάει κόκκινο© Παρέχεται από: capital.gr
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον επόμενο μήνα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής- πληροφορίες αναφέρουν το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"- για να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το Μάρτιο.
Οι ασθενείς που θα προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων θα φορούν κατά την είσοδό τους ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι και θα το έχουν για όση ώρα παραμείνουν εκεί, ώστε να παρακολουθείται η "διαδρομή" τους και ο χρόνος παραμονής τους.
Αυτό θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όταν ο χρόνος αναμονής του ασθενούς είναι μεγάλος, θα χτυπάει "κόκκινο". Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης (tracking), οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή. Έτσι, θα παρεμβαίνουν για να μειώνουν το χρόνο αναμονής.
"Αν κάπου ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο που έχουμε ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά και αυτομάτως, θα στέλνουμε email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει" ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Όταν σκανάρεται επίσης το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που σχεδιάζεται να φέρει barcode, θα υπάρχει πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.
"Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την αναμονή, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων. Η ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από αυτά τα μέτρα, δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι ένα από τα 15 διαφορετικά μέτρα που έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε από το Πάσχα και μετά, να φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη πια στην αναμονή" συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Η ιδέα για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι προέκυψε μετά από επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου εφαρμόζεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Η χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών στα νοσοκομεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαχείρισης των ασθενών. Αυτά τα βραχιολάκια, που είναι συνήθως εξοπλισμένα με τεχνολογία RFID ή barcode, χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των ασθενών, την παρακολούθηση της θεραπείας τους, την αποφυγή λαθών στη χορήγηση φαρμάκων και τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας νοσηλείας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια είναι διαδεδομένα για την ταυτοποίηση ασθενών και τη διαχείριση φαρμάκων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιούνται ευρέως από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) για την αποφυγή λαθών κατά τη θεραπεία. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, εφαρμόζονται για την ακριβή διαχείριση ιατρικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών.
Πηγή: The Toc
Δημοσίευση σχολίου