Ανάρτηση Αρκα καλλιτέχνη Ηλία Ματθαιόπουλου
Νιώθω βαθύτατη ευγνωμοσύνη για την ύψιστη τιμή που μου έκαναν οι γονείς ,να ζωγραφίσω τον γιο τους που ταξίδευσε νωρίς στους ουρανούς… Καλή αντάμωση αγγελούδι μου…!!!
Έργο με λάδια ζωγραφικής ,0,60 Χ 0.80
Τίτλος έργου : "Άωρος θάνατος"
Artist: Ilias Matthaiopoulos
"Σε νίκησα θάνατε…
Ζήτα το άγνωστο. Χτύπα να σου ανοίξει να περάσεις ο τοίχος που δεν έχει πόρτα. Κάμε να μεταλλάξεις την απορία σου σε δημιουργία, και το ανθρωπινό σου σε λύτρωση". (Δημήτρης Λιαντίνης – “Γκέμμα”).
Ένας ακόμη πίνακάς σου που πραγματικά μαγνητίζει!!!!!! Ένα ακόμη σημαντικό σου έργο όπου η ζωγραφική σου «λειτουργεί ως σύμβολο του Λόγου, είναι κάτι που το γνωρίζουμε ενορατικά χωρίς να το βλέπουμε» (Gaston Bachelard)… ακροβατώντας σε χώρους μεταφυσικούς, επέκεινα της ζωγραφικής, αλλά πάντα με αδιαπραγμάτευτη εικαστική ποιότητα!!!
Φλερτάρει με τη ζωή και το θάνατο, και προκαλεί την αχαλίνωτη δύναμη της ελληνικής γλώσσας να ερμηνεύσει και να αποκρυπτογραφήσει , να πλέξει εγκώμια πάλι και πάλι … ατενίζοντάς τον και μόνο…. !!! Εύγε!!!! Εξαιρετικό!!! Πανέμορφο έργο με ύψιλον σημαινόμενο!
Ο καλλιτέχνης με εύγλωττο τρόπο και ευαισθησία "σκιαγραφεί" τον άωρο θάνατο και επιλέγει να μνημονεύσει, προπάντων να διαιωνίσει την μνήμη, και να εκφράσει τη δική του θλίψη… Πίνακας σύνορο μεταξύ των δύο κόσμων!!! Μια ελπιδοφόρα και παρήγορη Παιδεία Θανάτου...
Ἄωρος θάνατος, τούτος είναι το μεγάλο και αδιανόητο κακό με το οποίο ο άνθρωπος δεν συμβιβάζεται. (E. Grissmair 1966• A.-M. Vérilhac 1978-82)
Ο πίνακας με αναλλοίωτη μεγαλοπρέπεια κλείνει μέσα του το απροσμέτρητο, βυθίζεται στο άπειρο και στο απόλυτο νόημα των όντων ,αξιώνει την κατοχή της απάντησης για την έννοια του ανθρώπου και με θεολογική σπουδή η σκέψη ατενίζει το Θεό…
Η ιστορία της απώλειας είναι η ιστορία ενός καλειδοσκοπίου των συναισθημάτων: η ελπίδα,ο φόβος ,η προσμονή και η ευγνωμοσύνη για την αγάπη ,η απόγνωση ,η έγνοια για τους αγαπημένους, οι ψίθυροι μιας υπερβατικής έννοιας. Αυτά σχηματίζουν εναλλασσόμενους συνδυασμούς , σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε ηλικία. Στη διάρκεια μίας και μόνο ζωής ,η θέα σε αυτό το καλειδοσκόπιο αλλάζει. Πότε σκοτάδι και προμήνυμα δεινών. Πότε μαγεία και φως!!!(Λ.Τ. Πάτρα ,Ιούνιος 2010)
Άλλωστε σύμφωνα με στίχους του Λουκρήτιου (1ος π.Χ. αι.) στο γνωστό έργο του De rerum natura( Περί της φύσεως των πραγμάτων) : «Θρησκεία δεν είναι να γυρίζεις αδιάκοπα στη σκεπασμένη πέτρα…, ούτε να πλησιάζεις όλους τους βωμούς, ούτε να γονατίζεις…, ούτε να σωρεύεις ευχές πάνω στις ευχές, αλλά να κοιτάζεις όλα με γαλήνια ψυχή».
Ένας Καλλιτέχνης με μια ιδιαίτερη αισθητική, με ανεξάντλητη και ανανεωμένη κάθε φορά δημιουργία , με τα πρόσωπα να κατέχουν συχνά κεντρική θέση , αναπτύσσει με το θεατή έναν σπάνιας έντασης δεσμό,δυνατό μέσα στη σιωπή του... και φλερτάρει με τον χρόνο και τις θύμισες , την μνήμη ,την μαγική και αινιγματική... και συνδιαλέγονται οι φιγούρες του.. και αφηγούνται πλούσια νοήματα και εμπεριέχουν έντονα υπέροχα συναισθήματα!!!
Συγχαρητήρια Ilias Matthaiopoulos!!!
Εύγε Ilias Matthaiopoulos!!!
PS: Οφείλουμε να μην αγνοούμε το θέμα περί απώλειας και θανάτου αγωγής, καθώς η έγκαιρη εξοικείωση με το φθαρτό της ζωής προλαμβάνει επώδυνες προσεγγίσεις που γίνονται πλέον ορατές από μια άλλη σκοπιά.
Κείμενο: Έφη Καβουρίνου
Καθηγήτρια Θεολογίας
Δημοσίευση σχολίου