Photo: Shutterstock
Το 2025 θα γίνει η πρώτη απόπειρα αναδιαμόρφωσης του νοσοκομειακού χάρτη, μια μεταρρύθμιση που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν έχει όμως προχωρήσει έως σήμερα. Συγχωνεύσεις κλινικών, αλλαγές στα τμήματα και δημιουργία νέων καθώς και αλλαγή χρήσης σε μικρά νοσοκομεία που δεν αξιοποιούνται σήμερα στο έπακρο είναι ανάμεσα σε όσα προωθούνται για τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2024, σχετικά με το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναφέρθηκε στον νοσοκομειακό χάρτη ως μια εμβληματική μεταρρύθμιση, τοποθετώντας την έναρξη των αλλαγών εντός του 2025. Τόνισε πως δεν θα κλείσουν νοσηλευτικά ιδρύματα, όμως αναμένεται να συγχωνευτούν κλινικές και να δημιουργηθούν νέα τμήματα ή να αλλάξει ο χαρακτήρας υφισταμένων κλινικών. Μέσα σε κάθε νοσοκομείο, θα αναδιαμορφωθεί η διοικητική οργάνωση με γνώμονα πάντα το όφελος των ασθενών.
Για να προχωρήσουν οι αλλαγές απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις, κάτι που αναμένεται στις αρχές του 2025. Ήδη η διαδικασία έχει «ξεμπλοκάρει» κάπως και εκδίδονται οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων για να… τρέξει το επόμενο στάδιο, των προφορικών συνεντεύξεων. Για την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα περνούν και οι τελευταίοι υποψήφιοι από συνέντευξη και μένει η τελική επιλογή των διοικητών από τον Υπουργό Υγείας.
Η λογική «hub and spoke» που έχει αναφερθεί πολλές φορές από καλά γνωρίζοντες το νοσοκομειακό πεδίο παραμένει ως κεντρική ιδέα στη διαμόρφωση του χάρτη. Πρόκειται για τη λογική κάποιων νοσοκομείων κορμού και ακτινωτά να έχουν «από κάτω» διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, την Αττική, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την ακρίβεια που μπορεί να γίνει στην Περιφέρεια. Υπάρχουν, όμως, σημαντικές παραβλέψεις στην Αττική που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι πρέπει να διορθωθούν.
Χαρακτηριστικό είναι ένα παράδειγμα που έδωσε ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε σχετική με το νοσοκομειακό χάρτη συζήτηση κατά τη διάρκεια του ίδιου Συνεδρίου, κ. Χρήστος Ροϊλός. Όπως είπε, το Ασκληπιείο Βούλας διαθέτει έξι ορθοπεδικές κλινικές και καμία πνευμονολογική. Χρειάζεται αναθεώρηση αυτού του «σχήματος». Αντίστοιχα, το παλιό νοσοκομείο γνωστό ως «Λοιμωδών» σήμερα λειτουργεί επί της ουσίας σαν ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας. Μία ιδέα, σύμφωνα με τον κ. Ροϊλό είναι η διασύνδεσή του με το νοσοκομείο «Αττικόν» και η λειτουργία του ως επικουρικού νοσοκομείου που θα μπορεί να δέχεται κάποια περιστατικά.
Στη Μακεδονία επίσης χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στο νοσοκομειακό χάρτη, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση με τους διοικητές των ΥΠΕ. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, πρέπει να οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου Γρεβενών. Αντίστοιχα, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο νοσοκομείο με πολλές ιατρικές ειδικότητες και 3-4 Κέντρα Υγείας που να μπορούν να στηρίξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί, όπως προέκυψε από τη συζήτηση μεταξύ των διοικητών των ΥΠΕ, στην Αττική χρειάζεται διαμόρφωση παιδιατρικού και γυναικολογικού χάρτη όπως και κατανομή υπηρεσιών ΩΡΛ.
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαχρονικά έχει αναφερθεί σε περιπτώσεις πολύ κοντινών νοσοκομείων (πχ Ναυπλίου – Άργους) που επιτελούν ακριβώς το ίδιο έργο, ενώ από την περιοχή που βρίσκονται απουσιάζουν εντελώς άλλες υπηρεσίες υγείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα εξεταστεί κάποιες κλινικές, «αδρανείς» ενδεχομένως μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που έως σήμερα δεν υπήρχαν.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δίνει προτεραιότητα στην εκκαθάριση της λίστας χειρουργείων και την εξάλειψη των αναμονών για επεμβάσεις. Είναι ένας βασικός μεταρρυθμιστικός πυλώνας του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Η βελτίωση του εφημεριακού συστήματος στην Αττική είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του 2025. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανά δύο μήνες θα εφαρμόζεται και μια αλλαγή. Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στη συλλογή και επεξεργασία του αίματος και η κεντρικοποίηση της διαδικασίας αυτής στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αναμένεται να φέρει επάρκεια στο αίμα στην Ελλάδα, χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις σε γιορτές, αργίες, καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας.
Δημοσίευση σχολίου