Από Ασπασία Μπιρμπίλη
Εορτή της Αγίας Βαρβάρας την Τετάρτη.
Χρόνια Πολλά σε όλους...βοήθειά μας !!
Ας γνωρίσουμε τον Ιερό Ναό της στη συνοικία Σέχι ταξιδεύοντας στο χρόνο αφού είναι από τους πιό παλιούς ναούς της πόλης μας.
Από τους πιο παλαιούς Ναούς της Τρίπολης ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας .Πρώτη φορά αναφέρεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας ως Εκκλησάκι που εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του συνοικισμού Σεχίου που βρίσκεται στα βόρεια της Τριπολιτσάς και έξω από τα τείχη αυτής. Αναφέρεται πάλι μετά την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 σε έγγραφα του 1834 .Στη συνέχεια γίνεται αναφορά το 1912 μέσα από τα βιβλία πράξεων των Εκκλησιαστικών συμβουλίων με Εφημέριο τότε τον ιερέα Ιωάννη Μπίσσια, ο οποίος ήταν Εφημέριος του Ναού από το 1893 ως το 1946.Μαζί με τον Εφημέριο και οι κάτοικοι της περιοχής στήριξαν το Ναό δίνοντας τον οβολό τους..
Το 1947 λόγω γήρατος φεύγει από το Ναό ο Εφημέριος Ιωάννης Μπίσσιας και στη θέση του προσλαμβάνεται ο Ιερέας Νικόλαος Παπαβασιλείου.
Από το 1950 αναφέρεται σαν σκέψη η ανέγερση νέου Ναού της Αγίας
Βαρβάρας. Επίσης την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται σαν νεωκόρος ο Χαράλαμπος Δελής (Ρίμπας) ο οποίος με ακούραστη βοηθό τη σύζυγό του Βασιλική υπηρέτησε με αγάπη και ζήλο το ναό ως το θάνατό του το 1979.
Στις 24-4-1955 αποφασίζεται τελικά η να γίνει η θεμελίωση του Ναού .Ημέρα θεμελίωσης η 8-5-1955 Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανού.
Όλοι ΄οι Ενορίτες απο την Ελλάδα και την Αμερική με πρώτο το Δεσπότη έστειλαν ενθουσιασμένοι την οικονομική βοήθειά τους.
Οι εργασίες ξεκινούν το 1955 και κρατούν ως το 1969.Το 1960 αποφασίζεται η ανέγερση μαρμάρινου τέμπλου στο Ναό και το 1965 γίνεται η ανάθεση στο γλύπτη Γεώργιο Γεωργίου. Μετά τα εγκαίνια και τις πιο πάνω εργασίες κατεδαφίζεται ο παλιός Ναός γύρω απο τον οποίο χτίστηκε ο νέος. Όλες οι Ιερές Ακολουθίες γίνονται πλέον στο νέο Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας
Το 1970 ανατίθεται η αγιογράφηση στον αγιογράφο Παναγιώτη Μπάτα. Το 1974 συνεχίζει το έργο του ο αγιογράφος Διονύσιος Ανδραβιδιώτης και ολοκληρώνεται η αγιογράφηση το 1977.
Την Αγία Βαρβάρα υπηρετούν με πίστη και όλη τη δύναμη της ψυχής τους ιερείς άξιοι και ικανοί πάντα δίπλα στην ενορία και στους ενορίτες .Εχουν καταφερει να γεμίζει η Εκκλησία απο νέους ανθρώπους, μικρά παιδιά, που νοιώθουν την Εκκλησια σπίτι τους. Ο πανοσιολ.ΙουστινοςΤσαγκουρης , ο πατέρας Νικόλαος Παπασπηλίου,ο πατέρας Νικήτας Μέλλιος,και ο πατέρας Βασίλειος Γούτσος ας μας δίνουν τις ευλογίες τους και η Αγία Βαρβάρα να τους έχει καλά.
Να προσθέσουμε εδώ μερικές από τις παραδόσεις που οι Σεχιώτες τηρούσαν ευλαβικά για της Αγία_ Βαρβάρας :
Δυο μέρες πριν τη γιορτή της Αγιά Βαρβάρας, όσο άσχημος κι αν ήταν ο καιρός ,ακόμα και με χιόνια,οι Σεχιώτες αψηφούσαν το κρύο, έβγαιναν με τις σούστες τους ,και μοίραζαν αρτάκια σε όλη την πόλη για να ενημερώσουν και να καλέσουν τους Τριπολιτσιώτες,για τη γιορτή της Αγίας μας.
Την ημέρα της γιορτής κανένας Σεχιώτης δε δούλευε,γιατι ήθελαν να δείξουν το σεβασμό τους στην προστάτιδά μας.
Μετά τον εσπερινό και μέχρι το πρωί που ξεκινούσε η θεία λειτουργία όλοι οι Σεχιώτες ,έμεναν μέσα στο Ναό και ξενυχτούσαν την Αγιά Βαρβάρα .
Οι 18ρηδες Σεχιώτες, ανέβαιναν στο καμπαναριό έβραζαν τραχανά ,που τον μοίραζαν σε αυτούς που ξενυχτούσαν στην εκκλησία.
Πριν το 1970 οι Σεχιώτες με το λεωφορείο του Αβυσινού, πήγαιναν στο Μέγα Σπήλαιο και έφερναν τμήμα της Αγίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας για προσκύνημα και μετά τη γιορτή με τον ίδιο τρόπο το επέστρεφαν στο Μέγα Σπήλαιο.
Τμήμα Ιερού Λείψανου της Αγίας Βαρβάρας φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών και έρχεται κάθε χρόνο για προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
Ανήμερα της γιορτής ερχόντουσαν και από τα γύρω χωριά,φίλοι και γνωστοί και μετά το τέλος της λειτουργίας, όλες οι πόρτες της γειτονιάς ήταν ανοιχτές ,κερνούσαν μπακαλιάρο πλακί και κρασάκι όποιον περνούσε από μπροστά.
ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ : ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 2015.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ" ΣΕΧΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕΧΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Δημοσίευση σχολίου