Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ



Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ© Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τέλος βάζει οριστικά το 2025 η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων που υποχρεώνονται να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την προσέλευση των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με το ηλεκτρονικό κλείσιμο των ραντεβού αλλά και τις άυλες γνωματεύσεις θα θέσει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις παροιμιώδεις ουρές.



Επίσης, όλα τα αιτήματα για παροχές, όπως η αποζημίωση για τα οπτικά, η ειδική αγωγή, οι αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις των ασθενών, οι αποκλειστικές νοσοκόμες κ.ά. θα διενεργούνται με το νέο έτος μέσα από τον ατομικό φάκελο ασφάλισης υγείας του ασθενούς μέσα σε πέντε λεπτά, χωρίς να χρειαστεί ο ασφαλισμένος να πάει σε περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια, Θεανώ Καρποδίνη, κατά τη διάρκεια του 2024 ο οργανισμός δέχθηκε περίπου 33.000 καταγγελίες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν είτε άρνηση παροχής υπηρεσιών Υγείας είτε εξαναγκασμό σε πρόσθετες, μη προβλεπόμενες από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, χρεώσεις, είτε συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών εν αγνοία των εν λόγω ασφαλισμένων. Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 23.000 καταγγελίες, ενώ πλέον στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ο ΕΟΠΥΥ θα έχει στη διάθεσή του anti fraud εργαλεία (ΑΙ).






Σύμφωνα με την κυρία Καρποδίνη εκτός από την οικονομική διάσταση του ζητήματος προκύπτει και σοβαρό θέμα για τον ασθενή, καθώς μπαίνει στο φάκελό του ένα ιστορικό μιας πάθησης από την οποία ο ασθενής δεν πάσχει. «Συνταγογραφείτο μια εξέταση την οποία ο ασθενής δεν έκανε και όταν μετά ο ασθενής πήγαινε π.χ. να κάνει μία αξονική, οι κόφτες, που ορθώς έχει ο οργανισμός, του απαγόρευαν να το κάνει». Από το 2025, όπως σημείωσε η ίδια, προβλέπεται επίσης και αλλαγή στον τρόπο κοστολόγησης των νοσηλειών και κάθε παροχής υπηρεσίας στα δημόσια νοσοκομεία. Θα γίνεται με τον νέο τρόπο κοστολόγησης των DRGs που αυτό «μας επιτρέπει να βλέπουμε πέρα από το τι περιέχει το κόστος μιας νοσηλείας, είτε είναι υλικά είτε είναι φάρμακο, είτε είναι ιατρική αμοιβή και οτιδήποτε άλλο, το ποιος μπορεί πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».


msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS