Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Θα πηγαίναμε σε ένα σπίτι. «Είναι πάνω στο δρόμο, αμέσως μόλις μπεις στο Κορακοβούνι». Πράγματι, το βρήκαμε εύκολα. Ένα σπίτι διώροφο με αυλή. Δεν προλάβαμε να φθάσουμε και η κυρία Θωμαΐς βγήκε να μας υποδεχτεί. Είχαμε έρθει εδώ για να δοκιμάσουμε τις περίφημες πλακόπιτες και φυσικά να μάθουμε πώς φτιάχνονται. Πιάτο που προσφέρεται σε αυτά τα παραλιακά χωριά της Κυνουρίας και ειδικότερα στο Κορακοβούνι.
Περπατώντας στην αυλή, παρατηρώ στα αριστερά ένα μεγάλο παρτέρι με φυτεμένα, έτοιμα πλέον, καταπράσινα μαρούλια, αλλά και λοβούς από αρακά, που σκαρφαλώνουν στο σύρμα του φράχτη. Η κυρία Θωμαΐς έχει ήδη μαζέψει κάποια και τα έχει στο τραπέζι. «Αυτά θα τα καθαρίσω και θα τα μαγειρέψω τις επόμενες ημέρες. Τα φτιάχνω με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, πατάτες και φρέσκια ντομάτα. Κάποια τα βάζω και στο ψυγείο για αργότερα. Αυτά δεν έχουν φάρμακα, ούτε λιπάσματα».
Πλακόπιτες πάνω στη σιδερένια πλάκα
Unmute
Remaining Time -0:00
Fullscreen
Στην αυλή, θα συναντήσουμε ακόμη την Αγγελική και την Μαρία. Η Ειρήνη είναι η κόρη της Θωμαΐδος και ο άνθρωπος που διευθετεί κάποια τεχνικά θέματα. Θα την βλέπαμε και αργότερα, μιας και θα ήταν εκείνη που θα μας ξεναγούσε στο χωριό.
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
«Είναι το πιο απλό και εύκολο ψωμί, που το φτιάχναμε ιδιαίτερα στο παρελθόν για να το πάρουμε μαζί μας στα χωράφια»/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
«Ονομάζονται πλακόπιτες γιατί τις φτιάχνουμε πάνω σε αυτή τη σιδερένια ή μαρμάρινη πλάκα. Είναι το πιο απλό και εύκολο ψωμί, που το φτιάχναμε ιδιαίτερα στο παρελθόν για να το πάρουμε μαζί μας στα χωράφια. Είναι πολύ οικονομικό, φτιάχνεται πολύ γρήγορα, και μπορεί -αυτό που λέμε-, να σε κρατήσει!» θα μας πει η κυρία Θωμαΐς.
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
«Συνήθως, στο χωράφι παίρνουμε μαζί λευκό τυρί και ελιές»/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Σε μία λεκάνη, βάζεις μισό κιλό αλεύρι κίτρινο και μισό λευκό. Προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, λίγο αλάτι και κρύο νερό. Αφού ζυμωθεί, χωρίζεις τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και με έναν πλάστη τα ανοίγεις. Δεν πρέπει να γίνει πολύ λεπτό το ζυμάρι. Πρέπει να είναι περίπου μισό εκατοστό το πάχος. Αφού τοποθετήσεις τη σιδερένια πλάκα πάνω στη φωτιά και ζεσταθεί, στη συνέχεια, βάζεις το ζυμάρι και δημιουργείς μία μικρή τρύπα στο μέσο του. Η φωτιά κάτω από την πλάκα δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή γιατί η πλακόπιτα θα καεί εξωτερικά και το εσωτερικό της δεν θα έχει ψηθεί.
«Είναι πολύ συνηθισμένο να τις φτιάχνουμε με τον μπακαλιάρο και να συνοδεύουμε έτσι την σκορδαλιά»/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Η κυρία Θωμαΐς/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Ιδανικό συνοδευτικό για την σκορδαλιά
Οι κυρίες που έχουν έρθει για να βοηθήσουν είναι, επίσης, «χρυσοχέρες». Οι πλακόπιτες ετοιμάζονται η μία μετά την άλλη. Είναι ωραίο να την δοκιμάσεις ζεστή αλλά και μετά, που κρυώνει, παραμένει ένα ψωμί που αξίζει να γευτείς. «Συνήθως, στο χωράφι τις παίρνουμε μαζί μας με λευκό τυρί και ελιές. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που συνδυάζονται ωραία με τις πλακόπιτες. Είναι πολύ συνηθισμένο να τις φτιάχνουμε με τον μπακαλιάρο και να συνοδεύουμε έτσι την σκορδαλιά».
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Κουβέντες στην αυλή
Μείναμε αρκετή ώρα. Είδαμε την ευκολία με την οποία φτιάχνεται αυτό το παραδοσιακό έδεσμα. Δοκιμάσαμε την πλακόπιτα με λευκό τυρί από γίδινο γάλα, που είχε τυροκομήσει η ίδια η κυρία Θωμαΐς αλλά και με ελιές.
Μιλήσαμε για το παρελθόν. Μας είπε για τις δουλειές στα χωράφια. Τότε που έφευγαν όλη μέρα για να κάνουν τις δουλειές στις ελιές. «Τώρα πια κάνω ό,τι μπορώ. Τα χρόνια έχουν αλλάξει. Ασχολούμαι εδώ με τον κήπο και καμιά φορά, πηγαίνω και στις ελιές», μου λέει ενώ δοκιμάζω ένα λουβί αρακά. Το ανοίγω για να το δοκιμάσω έτσι φρέσκο και ωμό. Είναι μία ιδιαίτερη γεύση. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Η ελληνική cucina povera
Φύγαμε από το Κορακοβούνι και σκέφτομαι την αντιστοιχία με την ιταλική cucina povera. Αυτή την κουζίνα που έχει προέλευση από τις αγροτικές περιοχές και έρχεται ξανά στο προσκήνιο για να φέρει την ουσία, τη γεύση, την εποχικότητα και την αξιοποίηση των μοναδικών ποιοτικών υλικών. Μία τέτοια «σοφή κουζίνα» μπορεί να γίνει ικανή να μας φέρει ισορροπία στην καθημερινή μας διατροφή.
πηγη
/www.travel.gr
Δημοσίευση σχολίου