Έφυγε απ' αυτό το μάταιο κόσμο ο Κώστας ο Φαρμασώνης
Η κηδεία του θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Καστρίου την Κυριακή 5- Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι
Συγγενής μου και φίλος ερχόταν τα καλοκαίρια όταν είχε χρόνο με τη Τζωρτζίνα και πολύ χαιρομουν που τους έβλεπα.
Καμιά φορά μας απομακρύνει η ζωή με τις ευθύνες και τις δραστηριότητες και μας θυμίζει ο θάνατος ότι είμαστε περαστικοί και καλά θα κάνουμε να βρισκόμαστε συχνότερα.
Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το παιδί που άκουγα για αυτό τόσες ιστορίες αλλά δεν το γνώριζα γιατί σπούδαζε....κι όταν έμαθα ότι επιτέλους ήρθε έτρεξα να το γνωρίσω και βρέθηκα μπροστά σ έναν κύριο.... Κύριος, το παιδί που μου έλεγαν για αυτό τόσα! Κύριος με οικογένεια.
Από τότε έως τώρα πολλά άλλαξαν αλλά δεν άλλαξαν τα συναισθήματα μου για αυτόν. Το παιδί και τον κύριο.
Χαιρόμουν όταν τον έβλεπα και πάντα του μιλούσα.
Ήταν ένας άνθρωπος που θαύμαζα από παιδί!!!!!
Ο Κώστας, ένας απλός κι ήσυχος άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση και χιούμορ.
Το βιογραφικό του πλούσιο
Το Google λέει πολλά για τον Κώστα......
Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Γεννήθηκε στο Καστρί Αρκαδίας.
Σπούδασε Θέατρο κοντά στον Δ. Ροντήρη.
Τίτλοι σπουδών:
Δίπλωμα ηθοποιού
Πτυχία Νομικής και Φιλοσοφικής Αθηνών
Δίπλωμα Σκηνοθεσίας MAX REINHARDT-SEMINAR Βιέννης.
Σπουδές Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Βιέννης.
Σκηνοθεσίες: Σκηνοθέτησε στην Αυστρία και στην Ελλάδα πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου: Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Γκόγκολ, Μπρεχτ, Ντίρρενματ, Τ. Ουίλιαμς, Σ. Στρατίεβ, Κρόετς, Δ. Βυζάντιο, Μ. Χουρμούζη, Ι.Καμπανέλλη, Β. Ζιώγα, Μποστ, Δ. Κεχαίδη, Γ.Μανιώτη, Στ. Τσιώλη, Α. Δήμου, Ευ. Τριβιζά κ.ά.
Συνεργάστηκε με τα θέατρα:
“BERLINER ENSEMBLE”, “THEATER IN DER JOSEFSTADT” Κ.Θ.Β.Ε. κ.ά.
Διετέλεσε για 12 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, στο οποίο προσέδωσε ταυτότητα θεάτρου τέχνης. Ειδικά οι σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπ. Μπρεχτ χαρακτηρίστηκαν από τον Κ. Γεωργουσόπουλο ως «η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας.
Δίδαξε από το 1988 ως το 2005 στα Θεατρικά Σεμινάρια του ΥΠ.ΠΟ. και του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για εκπαιδευτικούς και ερασιτέχνες σε όλους τους νομούς της Ελλάδας.
Δίδαξε Θέατρο σε Πανεπιστήμια και σε Δήμους.
Δίδαξε ως Καθηγητής Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα και μελέτες για το Θέατρο.
Τον Ιούλιο 2006 και 2007 οργανώνει σε μια θαλασσινή σπηλιά στο Μαρμάρι της Μάνης το Πανελλαδικό Εργαστήρι Αφήγησης «Τα λόγια και τα έργα», το οποίο απέδωσε την εμβληματική παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια» (Παραμύθια της Μάνης για ενήλικες), που ανέβασε ο Φαρμασώνης ιδρύοντας την Ομάδα «Σκαραβαίοι»
Από αυτή την παράσταση εμπνέεται ο Ευγένιος Τριβιζάς και γράφει για τους Σκαραβαίους τη θρυλική «Κούλα κατσικούλα», που παρουσιάστηκε στα Θέατρα Άλμα και Ήβη. Ο «Διάολος» και η «Κατσικούλα» επηρεάζουν τα παραστασιολογικά δεδομένα της Αθήνας. Στη συνέχεια ο Τριβιζάς γράφει και δεύτερο έργο για την Ομάδα, το «Για μια φούχτα μπάμιες», που παρουσιάζεται στο «Πειραιώς 131»
Με τους ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΥΣ ο Σκηνοθέτης έχει υλοποιήσει και τρεις παραστάσεις Κούκλας για παιδιά: «Η άσπρη κότα», «Ο Δράκος που ντρεπότανε» και «Το μαγικό καζάνι», που πήραν μέρος σε πολλά Φεστιβάλ.
Από το 1988, που δίδαξε στο πρώτο Σεμινάριο, μέχρι σήμερα, παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα, έχει συνδέσει τη δράση του με την ερασιτεχνική δημιουργία:
Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Πύργου και με την Αναγέννηση Ακράτας, ενώ στη Σπάρτη ίδρυσε το 2001 τη Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Το 2012 ιδρύει στο Άργος σε συνεργασία με την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση το Θεατρικό Εργαστήρι Άργους «Κατίνα Παξινού», στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του για 4 χρόνια και ανεβάζει με τους μαθητές του την παράσταση – revue «To Καλόν και το Κακόν».
Το 2014 ιδρύει στο Άστρος σε συνεργασία με 21 πολίτες το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους, στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του για 5 χρόνια και ανεβάζει με τους μαθητές του τις παραστάσεις:
α) Το κορίτσι και το δαχτυλίδι, β) Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, γ) Το σακάκι που βελάζει, δ) Η «Μήδεια» του Μποστ, ε) Τα πατίνια του έρωτα, και στ) Το αναλόγιο «Με δύναμη απ` την Κηφισιά»
Το 2021 ιδρύει σε συνεργασία με παλιούς μαθητές του και άλλους 34 συμπολίτες την ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ «ΔΡΑΣΙΣ 21» – Με την Ομάδα αυτή έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαϊδη και «Το βρακί» του Καρλ Στερνχάιμ.
Πηγή Χριστίνα Ανδριανακου
Δημοσίευση σχολίου