"Σω- φροντιστήριο 4": Σεμινάριο για σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε Τίρυνθα, Ναύπλιο και Τρίπολη

 Πρόσκληση

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα «Ανοίγουμε τις φυλακές» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» προχωρεί στη διοργάνωση του 4ου Σω-φροντιστηρίου που αφορά στους Σωφρονιστικούς υπαλλήλους Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης. 

Η ομάδα των Σωφρονιστικών υπαλλήλων λόγω της δομής και ευθύνης της εργασίας της οφείλει συνεχώς να υπερνικά με μεταφορικό νόημα, έναν περίεργο «εγκλεισμό», που βιώνει η ίδια στην καθημερινότητά της. Ζει εντός, δέχεται και διαχειρίζεται προβλήματα εγκλείστων, οι οποίοι βιώνουν τον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό.Πολλοί Σωφρονιστικοί μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις και άλλοι όχι, καθώς μπορεί να είναι πολύ δύσκολες από μόνες τους. Οι Σωφρονιστικοί και μόνον αυτοί,  έχουν να προσφέρουν πολλά ως προς τις λύσεις των προβλημάτων και ως προς τις δυσκολίες του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν οι έγκλειστοι, αλλά και ορισμένες φορές και οι ίδιοι.Επέχουν ρόλο συμβούλου,παιδαγωγού, επιτηρητή, φύλακα, σωφρονιστή.Η επαγγελματική εξουθένωση καραδοκεί, ειδικά όταν δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα προκειμένου να υπάρξει ηρεμία και καλή ατμόσφαιρα. Δεν είναι λίγες φορές που ακόμα εκπαιδευμένοι και έμπειροι Σωφρονιστικοί φτάνουν σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που προκύπτει. Εκεί χρειάζεται λόγος και πειθώ μαζί με επιχειρήματα και ερμηνείες που απαιτούν ακόμα και έντονη ικανότητα διπλωματικής διαχείρισης λόγου σε συνδυασμό με θετικά συναισθήματα και όχι απολυτότητες ή βία που δεν είναι θεμιτές και μπορεί να προκαλέσουν κύκλους βίας μέχρι εξεγέρσεις. Επίσης, στο επάγγελμα αυτό χρειάζονται πολλές γνώσεις εγκληματολογίας, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας και μία ικανότητα που είναι υψηλού βαθμού προσαρμοστικότητα προς το κάθε υποκείμενο.Κάθε Σωφρονιστικός πρέπει να διαισθάνεται πώς θα συμπεριφερθεί σε κάθε έγκλειστο, έτσι ώστε να τον ακούει προσεχτικά, να προσπαθεί να τον κατανοήσει και να του δώσει μια κατάλληλη απάντηση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του καθημερινά. Σκεφτείτε τι ενστάσεις, ερωτήσεις, διαμαρτυρίες δέχεται και πόσο δύσκολο είναι να υπομένει, ενώ ως υπάλληλος ενδέχεται να υπομένει και άλλες συναδελφικές ή μη καταστάσεις.


Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν είναι έτοιμος ένας Σωφρονιστικός να μιλήσει με έναν κατάλληλο τρόπο σε έναν έγκλειστο και αν έχει τη δύναμη και την ψυχραιμία  να απαντάει όλη τη μέρα, ένα οχτάωρο, σε θέματα και ερωτήματα που τίθενται κατά την εργασία του. Επίσης, αν διαθέτει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ό,τι του συμβαίνει καθημερινά και να μην τον επηρεάζουν στην προσωπική του ζωή ή να τα μελετάει, να τα μεταλλάσσει σε χρήσιμες εμπειρίες και τέλοςνα φιλοσοφεί. 

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί Σωφρονιστικοί έχουν οικογένειες και παιδιά που έχουν δικαιώματα και χρειάζονται τη φροντίδα και το ενδιαφέρον των γονιών τους. Ένας επαγγελματικός χώρος οφείλει να φροντίζει να μην εξουθενώνει τον εργαζόμενο και,επίσης, οφείλει να τον επιμορφώνει συνεχώς.

Τα τρία προηγούμενα Σω-φροντιστήρια έγιναν δεκτά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις δύο ομάδες Σωφρονιστικών που κάθε φορά συμμετείχαν.Οι Σωφρονιστικοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήταν παρόντες εκτός ωρών εργασίας στα μαθήματα των Σεμιναρίων. Προέβησαν σε ασκήσεις, καταγραφές και παρακολουθήσεις διαλέξεων και αξιολόγησαν όλα τα σεμινάρια με αναστοχασμό για κάθε Συνεδρία.

Μανώλης Χάρος, «Το πέλαγος»

Τώρα, οδηγούμαστε στο Σω-φροντιστήριο 4, που αποτελεί μια εκπαιδευτική ανατροπή. Η Τέχνη έρχεται να μας εκτονώσει, να μας εμπνεύσει και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα που κρύβουμε όλοι μέσα μας. 

Ο άξιος και διεθνούς φήμης εικαστικός Μανώλης Χάρος, έρχεται κοντά μας, καλεσμένος από το ArtCenterFOUGARO. Πόσο σπουδαίο είναι που το Φουγάρο μας προσφέρει έναν τέτοιο καλλιτέχνη με τα δημιουργήματά τουνα βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου.Τώρα ο Μανώλης Χάρος είναι στο Ναύπλιο και μας μιλάει για τη ζωγραφική και τη δημιουργία.Και αυτό το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στους Σωφρονιστικούς, που συνιστούν δυο κλειστές ομάδες και δήλωσαν με ενθουσιασμό.

Πέρυσι τον Φεβρουάριοπαρουσιάστηκαν έργα του Μανώλη Χάρου με τον τίτλο, «ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος γράφει για τα έργα του: «Πανσέληνοι, σκονισμένα φεγγάρια, ματωμένες σελήνες, ακτίδες φωτός, λυκαυγή και λυκόφωτα, ορίζοντες. Θάλασσες που ανοίγονται και ανοίγουν τον νου καθώς απομακρύνουν το σύνορο της πραγματικότητας. Εικόνες που παλεύουν να δεσμεύσουν τον χρόνο. Αυτό δεν είναι η ζωγραφική; Ο αιωρούμενος χρόνος όπως τον βλέπεις».

Α΄ΟΜΑΔΑ :

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Β΄ΟΜΑΔΑ :

Τετάρτη  26 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και Τετάρτη 5 Μαρτίου

Ώρα 16.45΄- 20.00΄

Τα μαθήματα θα κλείσουν την τρίτη μέρα με τη Δέσποινα Σβουρδάκου και τον Παναγιώτη Σχίζα, διδάκτορες και οι δύο εγκληματολογίας. θα μιλήσουν με θέμα τους, «Ο ρόλος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στη σωστή λειτουργία και υποστήριξη των κρατουμένων για τη δυνατόν καλύτερη επανένταξή τους».

Πόσο χαίρομαι που στην κοινωνία της Αργολίδας υπάρχει τόσο ενδιαφέρον, υπάρχει ελπίδα, ενθουσιασμός για βελτίωση, μάθηση, εξέλιξη, λες και τα εσπεριδοειδή με τις μυρωδιές και τους μοναδικούς καρπούς, που τροφοδοτούν όλη την Ελλάδα, εμπνέουν τους κατοίκους και τα παιδιά και «ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις» του Μανώλη Χάρου γίνεται μοναδικός στις συνειδήσεις των Σωφρονιστικών.

Άλκηστις (Κοντογιάννη), Ομότιμη Καθηγήτρια

"Σω- φροντιστήριο 4": Σεμινάριο για σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε Τίρυνθα, Ναύπλιο και Τρίπολη


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS