Ανοιχτή δράση του Συνεργατικού Χώρου Εργασίας Ark Coworking Space για τη δημιουργική οικονομία

 



Η προοπτική επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω της δυναμικής της δημιουργικής οικονομίας παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ανοιχτής δράσης του Συνεργατικού Χώρου Εργασίας Ark Co-working Space τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 στην Τρίπολη.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν η διατύπωση ότι το πλούσιο πολιτισμικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Αρκαδίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου αποτελεί μια ισχυρή βάση ανάπτυξης της δημιουργικής οικονομίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει με εξωστρέφεια, να ενώσει δυνάμεις και κλάδους της οικονομίας και να προσδώσει υπεραξία στο νέο επιχειρηματικό προφίλ όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο Συντονιστής του Συνεργατικού Χώρου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου τόνισε κατά την έναρξη της ανοιχτής δράσης τη σημασία της καλλιέργειας της καινοτόμας επιχειρηματικής κουλτούρας σε διαφορετικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η δημιουργική οικονομία. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επαγγελματιών της δημιουργικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν ήδη καταξιωθεί στο χώρο τους. Το ζητούμενο ωστόσο είναι το πως η δραστηριότητά τους θα συνδεθεί και με άλλους τομείς της τοπικής επιχειρηματικότητας ώστε να ενισχυθεί η δυναμική τους και τα οικονομικά αποτελέσματα να διαχυθούν ευρύτερα, αποκαλύπτοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Λέπουρας αναφέρθηκε στο πεδίο της δημιουργικής οικονομίας που αφορά τα ψηφιακά παιχνίδια. Αφού παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική και τις Προοπτικές, όπως διαμορφώνονται στην παρούσα χρονική περίοδο, τόνισε ότι τα ψηφιακά παιχνίδια συνιστούν μια οικονομία πάνω από 250 δις δολάρια το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε ακόμα ότι αυτός ο κλάδος της οικονομίας παρουσιάζει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ισχυρή δυναμική διασύνδεσης με άλλα επαγγέλματα και συνεπώς μπορεί να ενισχύσει άμεσα και έμμεσα άλλους κλάδους της οικονομίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στρατηγικά στον τομέα της εκπαίδευσης σε αυτό το αντικείμενο και να διαμορφώσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να του δώσει ουσιαστική ώθηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης η νεοφυής επιχείρηση Vongrid, εκπροσωπούμενη από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Ειρήνη Ιωαννίδου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού παιχνιδιού. Όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου οι χρήστες των διαδικτυακών ψηφιακών παιχνιδιών ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως και ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέρχεται στα 34 χρόνια, αριθμοί αποκαλυπτικοί για τις οικονομικές δυνατότητες του συγκεκριμένου τομέα οικονομίας. Σημείωσε ότι τα ψηφιακά παιχνίδια έχουν ένα μεγάλο εύρος κοινού στο οποίο απευθύνονται και μπορούν να καλύψουν ανάγκες ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και διάδρασης. Απαιτούνται ωστόσο κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και διασύνδεση με άλλους τομείς της δημιουργικής οικονομίας ώστε το προϊόν να προωθηθεί με τον κατάλληλο τρόπο στις αγορές.

Ακολούθως ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Σκηνοθέτης και Δημοσιογράφος, παρουσίασε τις αναλογίες και τις διαφορές της επιχειρηματικότητας του 1900 με το σήμερα, με σημείο αναφοράς τη δημιουργία του «Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής». Στην παρουσίασή του ο κ. Σπυρόπουλος έδειξε πως μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα του 1900, όπως η οινοποίηση και εμπορία οίνου, εισήγαγε καινοτομίες σε διεθνές επίπεδο και μετεξελίχθηκε σε πολιτισμικό προϊόν. Αναδείχθηκε κατόπιν μέσω της δημιουργικής οικονομίας, προσφέροντας περαιτέρω δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και πάλι μέσω των επιχειρήσεων της δημιουργικής οικονομίας.

Την υφιστάμενη κατάσταση της δημιουργικής οικονομίας στην Αρκαδία και τις προοπτικές της ανέλυσε ο κ. Ευάγγελος Κασσαβέτης, σχεδιαστής, σύμβουλος και ερευνητής της οπτικής επικοινωνίας. Αναφέρθηκε σε τομείς που συναρτώνται με τη δημιουργική οικονομία, όπως οι τέχνες, η τεχνολογία, η ιστορία, ο τουρισμός, η χειροτεχνία, ο πολιτισμός, αλλά και σε ζητήματα επιχειρηματικότητας, πνευματικής ιδιοκτησίας, εφαρμοσμένης καινοτομίας, πόρων και χρηματοδότησης. Τόνισε επίσης τη σημασία των δομών πολιτισμού και της συνεργασίας με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της δημιουργικής οικονομίας στην Αρκαδία.

Εκ μέρους της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, μιας σημαντικής δομής πολιτισμού για την άυλη πολιτιστική κληρονομία, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και στην ανάγκη καλλιέργειας μιας επιχειρηματικής συνεργατικής κουλτούρας πάνω στον πολιτισμό.

Ο κ. Θοδωρής Τσάμης, Προϊστάμενος Τμήματος Απασχόλησης, Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Τρίπολης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ψηφιακού Μουσείου Τρίπολης, το οποίο θα περιλαμβάνει ψηφιακά εκθέματα, ιστορικά τεκμήρια, διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες τεχνολογίες, ψηφιακό ξεναγό του μουσείου, ψηφιακό ξεναγό της πόλης της Τρίπολης και ψηφιακό αποθετήριο. Στόχος του μουσείου αυτού είναι να διασυνδεθεί με την επιχειρηματικότητα, να αυξήσει την επισκεψιμότητα του Δήμου και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Sponsorships & Budget Control Director του TEDxKlonatzidika, αναφέρθηκε στη 2η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το 2024 στην Τρίπολη, η οποία δεν περιορίστηκε σε μια σειρά από ομιλίες, αλλά πρόσθεσε

στο πρόγραμμά του εργαστήρια και performances και παράλληλα υλοποίησε και ανοιχτές δράσεις στην κοινότητα με κύρια θεματική την ανάδειξη του ταξιδιού που κάνει ο ανθρώπινος νους μέσα από 4 ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν κάθε πτυχή της επίδρασης του νου στη ζωή μας. Για την υλοποίηση του TEDxKlonatzidika, όπως τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος, οι διοργανωτές στηρίχθηκαν σε συνεργασίες με πληθώρα επιχειρήσεων της δημιουργικής οικονομίας και παράλληλα ώθησαν δημόσιους φορείς να συνεργαστούν και αυτοί με φορείς της δημιουργικής οικονομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Οικονομικών και Προγραμματισμού και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αρκαδία Α.Ε. κ. Παναγιώτης Βαλασόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Τρίπολης κ. Ιωάννης Χασάπης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Βασίλειος Αθανασιάδης και πλήθος επιχειρηματιών του κλάδου της δημιουργικής οικονομίας.










Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS