Φαρμακευτικά βότανα … στα Ζουλάτικα (Αετορράχη Γορτυνίας)





Το χωριό μας με την παλιά ονομασία (Ζουλάτικα) που είχε πριν το 1927, ήταν προορισμός και πεδίο αναζήτησης (φαρμακευτικών κυρίως) βοτάνων από τους Βοτανολόγους της Ευρώπης (κυρίως Γερμανίας και Γαλλίας) αλλά και της Αμερικής. Τα Zulatika αναφέρονται σε πολλά βιβλία Βοτανολογίας των Πανεπιστημίων. (Τότε η Φαρμακευτική και η Φαρμακολογία «παρασκεύαζαν» φάρμακα από φυτά και βότανα). Όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου είχαν έδρα Βοτανολογίας και έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία συστηματικά, μέχρι τις μέρες μας.
Σε άλλα βιβλία αναφέρονται τα βότανα που υπάρχουν γύρω από το χωριό Zulatika και κυρίως στο βουνό και τους πρόποδες του βουνού. Τέτοια φαρμακευτικά βότανα έχουν καταγραφεί και εκτός των άλλων είναι τα παρακάτω :
(Οι ονομασίες είναι οι επιστημονικές της Βοτανολογίας).
Delphinium, Consolida, discolor, Campanula, Alpinum είναι μερικά από τα φαρμακευτικά φυτά που αναζητούσαν οι βοτανολόγοι στα Ζουλάτικα…
Τα παραπάνω βρίσκονται μεταξύ άλλων και στις παρακάτω περιοχές (Σε παρένθεση το όνομα του ερευνητή Βοτανολόγου): «Αργολίδα, στο Όρος Μαλεβό 4200 μ (Ορφανίδης 1850 Be, Bo, U). Αρκαδία, κοντά στα Ζουλάτικα 1400 μ (Νίρπερ 1881 Ba). Νήσος Κέρκυρα, Λιμάνι της Φελέκα (Μπίκνερ 1894 Bu). Νήσος Αίγινα (Χελδράιχ και Χόρτσμαν 1881 Be, R, Ba)».
Ειδικά το είδος Consolida αναφέρεται σε πολλά βιβλία Βοτανολογίας πως βρίσκεται στην Αρκαδία κοντά στα Ζουλάτικα.
«Όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά για τον άνθρωπο, ειδικά οι σπόροι». Από αυτό το βότανο παρασκεύαζαν φάρμακα.
«Ο χυμός των λουλουδιών του γένους, ιδιαιτέρως του είδους Delphinium consolida, αναμεμιγμένος με στυπτηρία, δίνει μια κυανή μελάνη. Επιπλέον, η τοξική ουσία «δελφινίνη», ένα αλκαλοειδές που περιέχεται στο φυτό (κυρίως όμως στους σπόρους του παλαιού είδους D. staphisagria), είχε χρησιμεύσει κατά το παρελθόν ως φάρμακο κατά του άσθματος και της νευρικής ή αλλεργικής δύσπνοιας».
«Ανάμεσα σε καλλιέργειες, συχνή σε καλλιεργημένες περιοχές. Αττική: κοντά στην Αθήνα, στην Ακρόπολη, στον Φάληρο (Χελδ.), Λαύριο (Χάουσκ.); νήσος Ξερονησί και Ποντικόνησο Πεταλίου (Χόλζμ.), Αίγινα (Φρίντρ.); Κόρινθος (Χάουσκ.); Εύβοια: παντού στην παράκτια πεδιάδα (Χελδ.); Αρκαδία: κοντά στα Ζουλάτικα Γορτυνίας (Νίντερ.); Μεσσηνία: κοντά στην Καλαμάτα (Ζάχν.); νήσοι Κυκλάδων: Κύθνος (Τουντ.), Ίος…»
«Φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Είδα δείγματα από αυτήν από: Εύβοια, κοντά στη Στενή (Πίχλερ). Αττική: όρος Κιθαιρώνας (Χελδράιχ). Αχαΐα: όρος Κυλλήνη (Χελδράιχ). Αρκαδία, κοντά στα Καλάβρυτα (Χαλάκσυ), κοντά στα Ζουλάτικα Γορτυνίας (Νίντερ). Λακωνία, όρος Μαλεβό και κοντά στο Γύθειο (Χελδράιχ), όρος Ταΰγετος (Πίχλερ)…».
Σε άλλα βιβλία αναφέρεται η διαδρομή για να φτάσει κανείς στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και περιγραφές των χωριών της περιοχής και ειδικά του χωριού μας από περιηγητές (τουρίστες της εποχής τους) που δημοσίευσαν τις διαδρομές τους στα αχνάρια του περιηγητή Παυσανία. Περιγράφεται, ανάμεσα σε άλλες, η διαδρομή από τον Αγ. Ιωάννη Ηραίας μέχρι το χωριό Γαλατάς (περιοχή αρχαίας Τευθίδος), μέσω του χωριού μας.
Το παρακάτω κείμενο, είναι από το βιβλίο με τίτλο (έκδοση του 1854, την περιοχή επισκέφθηκαν το 1851) :
Itineraire descriptif de l' Attique et du Péloponèse : avec cartes et plans topographiques
By: Aldenhoven, Ferdinand
Published: 1854
Το κείμενο στο βιβλίο είναι γραμμένο στα Γαλλικά. Ακολουθεί η (αυτόματη) μετάφραση του κειμένου στα Ελληνικά:
«244 Από τον Άγιο Ιωάννη έως τον Γαλατά (Τευθίς)». Διαδρομή από τον Άγιο Ιωάννη στον Γαλατά, (περνώντας από τα Zulatika. Στην περιγραφή αναφέρονται οι χρόνοι σε λεπτά της ώρας).
«Κατεβαίνοντας από τον Άγιο Ιωάννη στον Αλφειό, το χωριό Πυρί, δεξιά, και οι όχθες του ποταμού παρουσιάζουν πολύ όμορφα τοπία. Τα βουνά προς το βορρά γίνονται μικροί λοφίσκοι, Μετά 28 λεπτά οι όχθες του Λάδωνα, στη συμβολή του με τον Αλφειό, 25 λεπτά αφού στρίψουμε δεξιά προς το βορρά, προχωρούμε στην αριστερή όχθη του Λάδωνα, δεξιά Μερκένζι (Μερκίνιζα, Λιθαρός) και Αγιάννης, 12 λεπτά. Το Μπέλεσι (Τριποταμιά) φαίνεται στα αριστερά, 12 λεπτά άνοδος από έναν δρόμο, 6 λεπτά. θέα από το χωριό Τσιάρεσι (Λειβαδάκι), 23 λεπτά όμορφο μικρό δάσος, 9 λεπτά. ποτάμι, 10 λεπτά. χωριό Τσιούκα (Λιοδώρα). Η χώρα είναι μαγευτική φεύγοντας από την Τσιούκα και περνώντας ένα ρυάκι, 20 λεπτά περνούμε ένα άλλο. Περνάμε από τα Καλύβια, Βλέπουμε το Ρένεσι (Καστράκι) 16 λεπτά. Σε 26 λεπτά Πυργομάχη(?), ερείπια μιας πόλης της οποίας η εποχή ύπαρξης είναι αβέβαιη, Μετά 10 λεπτά όχθες του ποταμού των Λαγκαδίων στα αριστερά, είσοδος της χαράδρας, όμορφες εξοχές, 20 λεπτά ποτάμι δεξιά (εννοεί την Γκούρα) που ενώνεται με τον τελευταίο. Τούβλα (κεραμίδια) και υπολείμματα, 13 καλύβες στα αριστερά (εννοεί τα καλύβια κοντά στο ποτάμι), κάτω από τον δρόμο, από την άλλη πλευρά της χαράδρας των σπηλαίων, δεξιά το Λαγκαδινό, ποτάμι, Μετά 10 λεπτά μύλος κάτω στα αριστερά και δρόμος, μακρά και γρήγορη κατάβαση. Μετά 35 λεπτά στα Ζουλάτικα, χωριό σε ύψωμα. Κοντά στην κορυφή υπάρχουν όμορφοι βράχοι με όμορφη και εκτεταμένη θέα. 19 λεπτά κατάβαση μέσω ενός χωραφιού που περιβάλλεται από τείχη, πιθανώς τα ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου. 13 λεπτά καθαρή πηγή, οροπέδιο από πάνω, μερικά υπολείμματα κατοικιών. 22 λεπτά πέρασμα ενός ρέματος που έρχεται από τα δεξιά. Ποτάμι στα αριστερά, θαυμάσια θέα, βαθύ φαράγγι με βράχους και δάση.
Σε 30 λεπτά ένας μύλος και μια γέφυρα, ποτάμι που έρχεται από τα αριστερά, ερειπωμένο χωριό Φούσκαρη σε ύψωμα αριστερά, μετά από 4 λεπτά περνάμε κοντά σε έναν νερόμυλο, γέφυρα και ποτάμι. Η διαδρομή ζιγκ-ζαγκ είναι γρήγορη. Χωριό Ρεκούνι σε ύψωμα δεξιά, 41 λεπτά. Περνάμε έναν ποταμό που έρχεται από τα Λαγκάδια, πόλη τοποθετημένη 3 ώρες και 30 λεπτά από την Δημητσάνα, Μετά 15 λεπτά εγκαταλείπουμε τον ποταμό, πιθανόν την Τουθόα, περνάμε ένα αμυντικό τείχος, 35 λεπτά ερειπωμένο χωριό Παλαιο-Ράχη, πιθανόν η αρχαία Τεύθις. Στα αριστερά αυτού του τόπου είναι ένα Κάστρο ή φρούριο. Σε μια εκκλησία, ένα τραπέζι από λευκό μάρμαρο και μια κολόνα διαμέτρου 18 ιντσών. 20 λεπτά. Κατεβαίνουμε και στη συνέχεια ανεβαίνουμε στον Γαλατά.
Σύνολο 7 ώρες 44 λεπτά»
Σε άλλο βιβλίο αναφέρεται : 53,6. Το keSlov (?) είναι μια όμορφη πράσινη κοιλάδα, ανάμεσα στην Τουθόα και ένα ρυάκι που ρέει νότια, ανεβαίνοντας πάνω από την αριστερή όχθη του Λάδωνα, στο βορειότερο μέρος της οποίας βρίσκεται το χωριουδάκι Βλάχοι. Πιθανότατα η περιοχή είχε αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη λόγω συνοριακών διαφωνιών. Υπολείμματα παλιών οχυρώσεων βρίσκονται κοντά στα χωριά Ζουλάτικα και Φούσκαρη. Βλ. Geli Itinerary 117. Boblaye 151. Curtius 369. Bursian 256 A. 3.
Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικά οι πληροφορίες για τα παραπάνω. (Επιλέγοντας το κάθε βιβλίο, παρουσιάζεται η σελίδα που είναι καταχωρημένα λεπτομερώς τα στοιχεία αριστερά).
https://archive.org/details/americana?tab=collection&query=Zulatika&sin=TXT

Πηγή Νίκος Καλογερόπουλος 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS