Τι πρέπει να προσέξουν όσοι αποφασίσουν να τηρήσουν το έθιμο

Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες για ασφαλές ψήσιμο στην ψησταριά - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι αποφασίσουν να τηρήσουν το έθιμο
Τσικνοπέμπτη αύριο (20.2) και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ετοιμάζονται να ψήσουν κρεατικά, απολαμβάνοντας το έθιμο.
Ο ΕΦΕΤ έχει εκδώσει οδηγίες για ασφαλές ψήσιμο στην ψησταριά, έτσι ώστε να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη, αποφεύγοντας τα ατυχήματα.
Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:
Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Γιατί τρώμε κρέας την Τσικνοπέμπτη
«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους», ανάφερε ο δρ. Λαογραφίας. Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης.
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.
Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες για ασφαλές ψήσιμο στην ψησταριά | Athens Voice
Δημοσίευση σχολίου