Με επιτυχία και την παρουσία εικοσιτριών (23) Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ),
πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2025, στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών, η 3η
διατοπική συνάντηση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ:
Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος
LEADER/CLLD (Υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020).
Το σχέδιο, το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή «Πάρνωνα Α.Ε.»- Αναπτυξιακός Οργανισμός
Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ως στόχο την προβολή των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων και
τη σύνδεση της γαστρονομίας με την πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό.
Το όραμα του έργου είναι να αναδείξει τη σύνδεση της ελληνικής γαστρονομίας με την
πολιτιστική ταυτότητα των τόπων, ενισχύοντας την αγροτική οικονομία, την παραγωγή, τη
μεταποίηση και τον γαστρονομικό τουρισμό.
Σε αυτό συμμετέχουν συγκεκριμένα, εκτός από την αναπτυξιακή του «Πάρνωνα», που είναι
ο συντονιστής, το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής, η
Αναπτυξιακή ΑΕ ΑΧΑΪΑ, η Ήπειρος ΑΕ, η ΑΕΝΟΛ ΑΕ ΟΤΑ, η ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, το Δίκτυο
Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, η ΑΝΚΟ ΑΕ, η ΑΝΚΙ ΑΕ, η Αναπτυξιακή Ολυμπίας, η
Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, η ΑΝΕΘ, η Αναπτυξιακή Λήμνου ΑΕ, η Αναπτυξιακή
ΦΩΚΙΚΗ ΑΕ, η Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΑ, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής
Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, η ΑΝΚΑΣ ΑΕ, η ΑΕΝΟΛ ΑΕ, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ, η
Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ, η ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΣ ΑΕ και η ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ.
Συζήτηση και Προγραμματισμός Κοινών Δράσεων
Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, οι εταίροι επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό των
επικείμενων δράσεων του έργου, που σχετίζονται με την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών,
τη δημιουργία ταυτότητας και την υλοποίηση δράσεων προβολής του ελληνικού
γαστρονομικού πολιτισμού, με κορυφαία στιγμή την πρωτοβουλία Plato’s Plate | Μήνας
Γαστρονομικού Πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2025 στην Κεντρική Αγορά
Τροφίμων Αθηνών (Ρέντη), στην Πτέρυγα Καταναλωτή.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Open Farm IKE, συμμετείχαν
εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της αγροτικής ανάπτυξης, της γαστρονομίας και
της επιστημονικής έρευνας, όπως:
Μιχάλης Σκορδάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER_CLLD και Γενικός Διευθυντής
της Αναπτυξιακής Καβάλας
Δημήτρης Παππάς, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων
Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ)
Ιωάννης Κοβάνης, Προϊστάμενος της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης της ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020
Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε.
Σωτήρης Μπόλης, Συντονιστής του έργου και σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων
Δρ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασίλης Καραμητσάνης & Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Εκπρόσωποι της Animasyros
Το Plato’s Plate είναι μια νέα προσέγγιση στην ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού
πλούτου, που βασίζεται στη σύνδεση της παράδοσης με τις σύγχρονες τάσεις στη
μαγειρική. Στόχος του είναι να φέρει στο προσκήνιο αυθεντικές ελληνικές γεύσεις,
προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις για υγιεινή, βιωσιμότητα και πρωτοτυπία.
Να σημειώσουμε πως η τεχνική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό εργαστήριο
διασύνδεσης της ιστορίας και της λαογραφίας με την διατροφή, μέσα από την παρουσίαση
του παραδοσιακού «κλεφτοψώμιου» και «μελίπαστου» τυριού από την Λήμνο.
Δράσεις και Εκδηλώσεις του Μήνα Γαστρονομικού Πολιτισμού
-Έκθεση Γαστρονομικού Πολιτισμού (Μάιος 2025) Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών
Μια τριών εβδομάδων έκθεση με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων περιοχών, όπου
οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πολιτισμό των
ελληνικών περιοχών, να δοκιμάσουν προϊόντα και να λάβουν ενημερωτικό υλικό.
Παράλληλα με το κλείσιμο της Έκθεσης, στις 30-31 Μαΐου 2025 θα διοργανωθεί διήμερο
συνέδριο αφιερωμένο στην ανάδειξή της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Θεματολογία του ο πλούτος της ελληνικής υπαίθρου, οι προοπτικές των τοπικών εκλεκτών
αγροδιατροφικών προϊόντων και η ενίσχυση της σύνδεσής τους με την γαστρονομία, την
σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, η ταυτότητα των περιοχών και
η ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τουρισμό.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και των
δικτυώσεων–συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης
ανάπτυξης.
Κεντρικά Γεγονότα – Τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου- Open Farm Agora
Παρουσίαση επιλεγμένων τιμώμενων περιοχών - Γαστρονομικά events και εργαστήρια
γευσιγνωσίας- Μαθήματα μαγειρικής και βιωματικά συμπόσια- Γευστικές δοκιμές τοπικών
προϊόντων- Μουσικές εκδηλώσεις & αφιερώματα στην ελληνική παράδοση
Για περισσότερες πληροφορίες:
Plato’s Plate – Μήνας Γαστρονομικού Πολιτισμού: https://openfarm.gr/platos-plate_intro/
Δημοσίευση σχολίου