ντιμέτωποι με μία σειρά προβλημάτων φαίνεται να είναι οι παραγωγοί κηπευτικών στην Αρκαδία, που επιδιώκουν να κρατήσουν τις καλλιέργειες χωρίς να μειώσουν τις εκτάσεις και χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.
Ο παραγωγός Γιώργος Καπόγιαννης, αναφερόμενος στην πορεία που ακολουθούν οι καλλιέργειες στην περιοχή, επισημαίνει: «Τα κηπευτικά, τα τελευταία χρόνια, ακολουθούν μια πτωτική πορεία λόγω νερού. Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσει στο φυτώριο η σπορά του πολλαπλασιαστικού υλικού και μέσα στον Απρίλιο θα φυτευτούν ως πλέον πρώιμα. Από εκεί και πέρα, κατά το τέλος Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, θα έχουμε παραγωγή». Στην Αρκαδία, όπως ενημερώνει, καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο iceberg, μαρούλια κοινά, ρομάνες και λόλες πράσινες και κόκκινες. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που είχε την προηγούμενη χρονιά η έλλειψη νερού, τόνισε ότι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Μαντινεία έφτασε το 70%. «Τα μεροκάματα, αυτήν τη στιγμή, είναι στα 40-50 ευρώ, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν εργάτες γης», επισημαίνει ο κ. Καπόγιαννης.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το μέλλον, επισημαίνει: «Όσο παραμένει το πρόβλημα με το νερό, τόσο δυσοίωνο είναι το μέλλον. Οι βροχές που έπεσαν, αλλά και κάποια χιόνια δεν έδωσαν στον υδροφόρο ορίζοντα αυτό που χρειαζόταν, αφού ήταν διψασμένος από την ξηρασία των τελευταίων χρόνων, και έτσι το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις δεν έχουν σηκώσει πολύ».
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μωρόπουλος, που δραστηριοποιείται στο Νεοχώρι Αρκαδίας, μιλώντας για την πορεία των κηπευτικών, σημειώνει: «Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ενώ από την περασμένη χρονιά προστέθηκε και το πρόβλημα του νερού. Το μεροκάματο είναι στα 45 ευρώ συν την ασφάλειά τους. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με το νερό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η άρδευση γίνεται από τα 150 μέχρι τα 220 μέτρα. Η στάθμη έχει κατέβει κατά 30 μέτρα περίπου και με λιγότερη παροχή».
Σχετικά με την οικονομική προοπτική της λαχανοκομίας, τονίζει ότι δίνει ένα καλό εισόδημα, αλλά είναι μία επίπονη εργασία. Στην περιοχή του Νεοχωρίου, βασική καλλιέργεια είναι τα μπρόκολα μαζί με τα μαρούλια και τα iceberg. Επίσης, υπάρχουν καλλιέργειες ντομάτας. Δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μωρόπουλος, «στην Αρκαδία υπάρχει το φαινόμενο των ακαλλιέργητων χωραφιών, το οποίο θα αυξηθεί, εάν δεν βρεθεί λύση με την άρδευση».
πηγη
Κηπευτικά: Λειψυδρία και έλλειψη εργατικών χεριών μπλοκάρουν την καλλιέργεια στην Αρκαδία
Δημοσίευση σχολίου