
Σημαντική παραμένει η μείωση της παραγωγής, από 230.000 σε 17.500 κιλά στα Βούρβουρα Αρκαδίας, όπου στο παρελθόν η σποροπαραγωγή πατάτας ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής. Αναφερόμενος στα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, ο παραγωγός Γιώργος Καλαμούτσος δηλώνει: «Θα περιμέναμε περισσότερη αποτελεσματικότητα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στους ελέγχους που πρέπει να κάνει για τους σπόρους που έρχονται απ’ έξω, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα από ιώσεις.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας “Η ΕΝΩΣΗ” κάνουν ό,τι μπορούν. Παράλληλα, πιστεύω ότι δεν έχουμε την απαιτούμενη στήριξη από τον ΕΛΓΑ».
Και εξηγεί: «Μέχρι το 2011, οι αγρότες δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές, καθώς υπήρχε κράτηση 18% από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα έπρεπε να εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι κρατήσεις.
Είναι σαν να πληρώνουμε τα διπλά, χωρίς να κερδίζουμε κάτι. Ελλάδα, χώρα του φωτός κατά τα άλλα… Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι η χώρα στηρίζεται σημαντικά από τον αγροτικό τομέα και ας σκύψουμε πάνω από τους αγρότες σε κάθε εποχή, κάθε μέρα και μήνα του χρόνου – όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους».
Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή των Βουρβούρων καλλιεργούν 16 παραγωγοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος καλλιέργειας. «Ο σπόρος Spunta, που τυποποιείται και πιστοποιείται σωστά, δεν υπολείπεται σε τίποτα από τις εισαγωγές από την Ολλανδία και τη Γερμανία και, φυσικά, αυτό αποδεικνύεται στο χωράφι με τις αποδόσεις. Οι τιμές του σπόρου που παράγουμε είναι κατά 30% χαμηλότερες από τις τιμές του εισαγόμενου», καταλήγει ο ίδιος.
πηγη
Αρκαδία: Πορεία μετ’ εμποδίων για τους σποροπαραγωγούς πατάτας στα Βούρβουρα
Δημοσίευση σχολίου