Άνθη της Πέτρας: απολογισμός 5 θερινών σχολείων αγροτικού χώρου και 6 εργαστηρίων της τέχνης της πέτρας


Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη (αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση») ο απολογισμός των 5 θερινών σχολείων του αγροτικού χώρου και των 6 εργαστηρίων της τέχνης της πέτρας που διοργανώνουν παραλλήλως σε Δημητσάνα και Λαγκάδια, η Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟ και τα «Άνθη της Πέτρας». Η Δ/ντρια της ΔΙΝΕΠΟΚ Βίλυ Φωτοπούλου και ο πρόεδρος των Ανθέων καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης παρουσίασαν εισαγωγικά τη σημασία της διοργάνωσης των δύο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ευχαριστώντας όλους όσους έχουν συμβάλει στην υλοποίησή τους αφού προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί της Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα η οποία μαζί με τη Γενική Δ/ντρια Β. Τζαβέλα εκπροσώπησαν την περιφέρεια Πελοποννήσου, του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη, του Κ. Λάμπρου (Διασυνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας), του Ι. Λαγού (Menalon Trail) κ.α.. Στη συνέχεια τα στελέχη της Διεύθυνσης έκαναν τον συνοπτικό απολογισμό των θερινών σχολείων, ενώ ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας τον αντίστοιχο των εργαστηρίων της πέτρας με ιδιαίτερη αναφορά στον αξέχαστο μάστορα Κώστα Ταρνανά. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την προβολή βίντεο που αποτύπωναν τις επιμέρους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των θερινών σχολείων και των εργαστηρίων της πέτρας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, κεντρική θέση είχε στρογγυλή τράπεζα που αφορούσε τις προοπτικές των δύο εκπαιδευτικών δράσεων και την οποία συντόνιζε ο προϊστάμενος της ΔΙΝΕΠΟΚ Ι. Δρίνης. Ο πρόεδρος των Ανθέων Γιάννης Τσιαούσης αναφέρθηκε σε τρεις μείζονες απώλειες ανθρώπων που συμμετείχαν με διαφορετικούς ρόλους στα εργαστήρια της τέχνης της πέτρας κι εκφράζουν αντίστοιχους σημαντικούς πυλώνες των εργαστηρίων (ακαδημαϊκή κοινότητα, τέχνη της πέτρας, πολιτισμός) και συγκεκριμένα στους Αργύρη Πετρονώτη (κορυφαίος ερευνητής της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής), Κώστα Ταρνανά (πρωτομάστορας) και Γιώργο Μιχαλακόπουλο (ηθοποιός, σκηνοθέτης). Επιπροσθέτως, τόνισε τη σημασία των εργαστηρίων στην προοπτική της δημιουργίας των σχολών της πέτρας στα Λαγκάδια και τον Πεντάλοφο, αλλά και την αυτόνομη συνέχειά τους ως ένας μηχανισμός ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Ο Βασίλης Γκανιάτσας και η Ανδρομάχη Οικονόμου αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία που προέκυψαν από τις δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία (περισσότερο ωφελήθηκε, παρά ωφέλησε όπως είπε). Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τη Δ/ντρια της ΔΙΝΕΠΟΚ Βίλυ Φωτοπούλου να εστιάζει στη γενικότερη σημασία των συγκεκριμένων δράσεων και των προοπτικών τους στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής πολιτισμού. 
Η πολύ όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση εκπαιδευόμενων κι εκπαιδευτών των θερινών σχολείων και των εργαστηρίων της πέτρας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS