Μέτρα που πρέπει να ακολουθούν όσοι κάνουν καύση υπολειμμάτων κλαδεμάτων

Η χρονική περίοδο για την καύση υπολλειμάτων καλλιέργειας λήγει την 31η Απριλίου κάθε έτους. Απαγορεύεται η καύση κατά την αντιπυρική περίοδο (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των πυρκαγιών οφείλονται σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, για αυτό από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προτού προβούν στην καύση κλαδιών, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 21545 (ΦΕΚ 2387/Β 22.4.2024).

Γενικά απαγορεύεται η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).

Για την καύση των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε ελαιώνες, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες από 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Υφίσταται σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία κοινοποιείται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν από την τέλεση της καύσης.

2. Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι την 11η πρωινή, και αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

3. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώνεται από την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τον δείκτη επικινδυνότητας καθώς και για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

4. Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Κατά την καύση θα πρέπει να τηρούνται προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, που είναι τα εξής:

-  Τήρηση ικανής απόστασης των προς καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων και άλλων εύφλεκτων υλικών.

-  Δημιουργία ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό μέτρα από δάση, δασικές εκτάσεις, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον πέντε μέτρων, όπου αυτό είναι εφικτό από την τοπογραφία – μορφολογία του εδάφους.

-  Διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους, της δασικής έκτασης ή περιοχών με ειδικό καθεστώς προστασίας όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα μέτρα από δεντροστοιχία.

-  Τήρηση απόστασης της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια άλλης ιδιοκτησίας.

-  Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

-  Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά ή με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, όπου είναι δυνατόν μετά την διενέργεια της καύσης.

-  Ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης.


Αγροτών ανάγνωσμα