
Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των εθίμων που έχουν σχέση με τα γλυκά και τα φαγητά των ημερών του Πάσχα. Πολλά από αυτά αντανακλούν δοξασίες και τελετουργίες παλαιότερων θρησκειών με χαρακτήρα εξαγνιστικό, αποτρεπτικό ή γονιμικό, με στόχο την αναγέννηση της φύσης, τη βλάστηση και την καρποφορία της γης.
Για παράδειγμα, το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης που βάφεται κόκκινο, άλλοι λένε σε ανάμνηση του αίματος με το οποίο οι Εβραίοι σημάδεψαν τις πόρτες τους πριν από τη μεγάλη έξοδο από την Αίγυπτο και άλλοι βλέπουν αντανάκλαση ενός ανοιξιάτικου ρωμαϊκού εθίμου. Ή το σφάγιο του Πάσχα, που παραπέμπει στον αμνό που θυσιαζόταν στη διάρκεια του εβραϊκού Πεσσάχ, αλλά και οι προσφορές στους νεκρούς της Μεγαλοβδομάδας, οι οποίες παραπέμπουν σε ανάλογες τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων. Οι διάφορες τροφές λοιπόν –και κάποιες φορές η απουσία τους– αποτελούν σημαντικό κομμάτι των πασχαλινών εθίμων, με τις αναπόφευκτες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Δημοσίευση σχολίου